Hefajst

hefest1Hefajst, bog vatre, metalurgije i umetnosti bio je sin Zeusa i Here.
Stvarao je, ne samo nakit i fine ukrase, nego i mnogo drugih stvari:
od skiptra do prestola, od amfora do zlatnih robota.

On je, na molbu boginjeTetide, Ahileju napravio pancirnu odeću, i ukrasio njegov štit umetnički izgraviranim predstavama. Njegova radionica nalazila se na Lemnu, ali i gde god su postojali vulkan i vatra, bio je njegov dom.

Njegova ramena i ruke su bile veoma snažne, kao i kod svakog kovača, dok su mu noge bile slabe. Hefajst je, medjutim, bio i hrom, i o tome kako se povredio postoje dve verzije:

Po prvoj, prilikom jedne svadje izmedju Zeusa i Here, pošto je Hefajst učestvujući u raspravi držao stranu svoje majke, Zeus se naljutio, zgrabio ga za nogu i bacio ga sa Olimpa. Hefajst je pao na ostrvo Lemno, gde su ga stanovnici ostrva, trakijsko pleme Sinti, odnegovali, ali je ostao hrom.

Po drugoj verziji, Hefajst se rodio hrom, i Hera je odlučila, stideći ga se, da prikrije njegovo rodjenje, pa ga je bacila sa Olimpa. Hefajst je pao u okean, odakle su ga izvadile Tetida i Eurinoma, i čuvajući ga u jednoj pećini pod morem, i odnegovale. Kasnije je poslao majci, da bi joj se osvetio, zlatni presto koji je sam napravio. Medjutim, samo što je Hera sela na presto, našla se vezana nevidljivim lancima i niko, sem Hefajsta, nije mogao da je oslobodi. Zatim je molbama i dovitljivošću ostalih bogova (Dionis ga je napio), Hefajst vraćen na Olimp, kako bi oslobodio majku. Priča se da je Zeus, u želji da se iskupi, odlučio da mu, vrativši ga na Olimp, da Afroditu za ženu. lako ružan, Hefajst je uvek imao lepe žene, i pored Afrodite, pominju se Hari (oličenje lepote) i Aglaja (oličenje pameti), najmladja od tri Harite.

Kao njegovi sinovi pominju se Argonaut Palajmon, skulptor Ardal, lopov Perifet koga je ubio Tesej, i Erihtonije.

Leave a comment